Nieuw onderkomen voor Schilderclub De Streek
Door Kees van Rixoort dinsdag 1 september 2020 eilandennieuws
DIRKSLAND – Schilderclub De Streek heeft een nieuw onderkomen. Het atelier is tijdelijk beschikbaar gesteld door een van de leden en is te vinden aan de Boezemweg in Dirksland. Met borden is aan de weg aangegeven waar het atelier zich bevindt en waar al veel langere tijd een expositieruimte is van De Streek.
Schilderclub De Streek is een jaar of tien geleden begonnen onder leiding van Jan Roedoe. De leden kwamen toen bijeen in de gymzaal van de openbare basisschool te Stad aan ’t Haringvliet. Roedoe woont tegenwoordig in Frankrijk, maar schuift af en toe nog aan tijdens een schilderavond.
Momenteel telt de schilderclub veertien leden. Ze zijn allen woonachtig op Goeree-Overflakkee. De naam van de club verwijst naar het eiland én naar ‘de verfstreek’, die schilders maken. Bij De Streek zijn autodidactische hobbyschilders en -tekenaars actief. Ze hebben stuk voor stuk een eigen stijl: van heel concreet tot redelijk abstract, met tal van tussenvormen.
De leden komen tussen september en april op woensdagavond samen om schilderijen en tekeningen te maken. Op andere werkdagen zijn er veelal ook wel schilders aan het werk in het atelier. Bezoekers die kunstwerken willen zien, zijn welkom als er schilders aanwezig zijn. Aan vrijwel alle wanden in het atelier hangen schilderijen en tekeningen. Sinds vorig jaar doet Schilderclub De Streek ook mee aan de KunstKijk.
De club, die ook tijd vrijmaakt voor culinaire gezelligheid, kwam tot voor kort bijeen in de Victoriahal te Dirksland. Maar die ging dicht in verband met de coronacrisis. Nu, met ingang van woensdag 2 september, is er echter een nieuw atelier, zij het tijdelijk. Het atelier is groot genoeg om te voldoen aan de RIVM-maatregel om anderhalve meter afstand tot elkaar te houden.